Er du som meg, som ofte setter deg mål? Og som like ofte må sette nye mål, fordi du ikke nådde det forrige du satte deg? Hvorfor er det slik at selv om vi vet hva vi må gjøre for å nå målet, klarer vi ikke å få dette til i praksis? Her skal du få et verktøy som øker sjansen til å nå målene du setter deg. Hvis du vil!
Jeg setter meg stadig nye mål for hva jeg ønsker å få til eller hvor jeg ønsker å være. De aller fleste av disse målene oppnår jeg ikke eller målene endrer seg før jeg kommer dit jeg en gang ønsket. Hvorfor er det mål jeg aldri når til tross for at jeg stadig har de på listen min over hvordan jeg skulle ønske ting var. Etter mye erfaring med å jobbe med meg selv og andre mennesker som står overfor utfordringer eller veiskiller i livet, eller folk som ønsker å gjøre endringer, begynner det å bli klart for meg at det er noe som kjennetegner de tilfellene hvor folk faktisk får til de endringene de ønsker. Det har ikke nødvendigvis noe med hvordan de er som mennesker, men kanskje heller måten man tenker rundt det med mål.
Det gjør noe med oss å ikke mestre
Det å oppleve at målene vi setter oss blir for vanskelige eller uoppnåelige gir ingen god følelse. Dette er nok noe de aller fleste har kjent på, og noen mer enn andre. Jeg, for min del, kjenner at det gjør noe med
meg når jeg ikke klarer å nå de målene jeg har satt meg. Og jo oftere dette skjer, jo oftere får jeg påminnelse om at «dette klarer du ikke» og opplevelse av en form for nederlag. Jeg mener at dette er viktig å tenke på når vi jobber med mennesker, og hvor disse menneskene ofte ønsker bistand fra oss for å nå sine mål. Å oppleve at man ikke når de målene man setter seg kan bidra til opplevelse av skuffelse og nederlag.
Det finnes utallige modeller som sier noe om hvordan man kan jobbe for å nå sine mål. For min del har jeg god erfaring med å bruke et verktøy som kalles SMARTØF. SMARTØF er på en måte en sjekkliste som skal hjelpe deg å sette et mål det er store sjanser for at du når! Hver av bokstavene i SMARTØF representerer viktige momenter når du skal jobbe målrettet, som gjør det enklere å eliminere fallgroper og se realistisk på utfordringene som vil kunne oppstå underveis. På denne måten vil det være større sjanse for at du faktisk når de målene du har satt deg.
S pesifikt. Hva vil det si for deg å ha mer overskudd? Hvordan kjenner du det økte overskuddet? Hva skal du bruke det økte overskuddet til? Ser hverdagen annerledes ut? Jo mer spesifikt du setter
målet ditt – jo lettere er det å vite hva som skal til for å nå det. Kanskje kan målet endres til «Jeg ønsker å ha mer overskudd til å leke med ungene etter middag».
M ålbart. Hvordan kan du måle eller se at resultatet ditt er nådd? Det er viktig å ha et mål som er målbart – at du vet når du har nådd det eller er på riktig vei. Se på målet over; hva betyr egentlig mer overskudd? Mer enn hva? Vær mer spesifikk og sett lag deg et mål du kan måle. «Jeg ønsker å leke med ungene en time etter middag hver dag».
A ttraktivt. Hvor viktig/attraktivt er det for meg å nå dette målet? Har jeg lyst til å leke med ungene? Hvor viktig er dette for MEG? En forutsetning for å nå et mål med en god følelse er at målet er noe du faktisk har lyst til – du gjør det ikke fordi du tenker du må, eller at omgivelser og sosiale medier sier det er sånn du burde gjøre.
R ealistisk. Hvor realistisk er det for meg å skulle nå dette målet? Hvis helgene er proppfulle, eller uken er fylt med fritidsaktiviteter er det kanskje urealistisk å få til en times leking mellom middag, babysvømming og leggetid? Husk å lage et mål som lar seg gjennomføre, slik at du ikke ender med mer unødvendig dårlig samvittighet. «Jeg ønsker å sette av tid til å leke med ungene en halvtime etter middag tre dager i uka».
T idsbestemt. Hvor lang tid skal jeg bruke på å nå målet mitt? Når kan jeg stoppe opp og se om målet er nådd? «Jeg ønsker å sette av tid til å leke med ungene en halvtime etter middag tre dager i uka fra i dag og frem til sommerferien».
Ø kologisk. Er målet mitt i samspill med omgivelsene mine? Er det praktisk gjennomførbart i tråd med jobb, familie, fritidsaktiviteter og andre valg vi har tatt for hverdagen?
F ormulert positivt. Sist men ikke minst bør målet været formulert positivt. Ikke fokuser på ting du skal slutte med eller ønsker mindre av. Sett et mål om hva du ønsker å oppnå i stedet!.
Når du er ferdig med å formulere et mål du ønsker å oppnå, så er neste steg å se på hva som i praksis skal til for å oppnå ønsket resultat og sette i gang!
Lykke til!
PS; å gjøre en endring og jobbe mot mål kan av og til være både vanskelig og ensomt. Ta kontakt med oss dersom du ønsker at en av våre dyktige veiledere skal være med deg på veien!