En god prosess mot et bedre arbeidsmiljø
Vi følger en godt dokumentert prosess, og sørger for at vi sammen kan konkludere med de viktigste oppfølgingsutfordringene som er i din bedrift.
Utfordringer
Vi møter alle ansatte for å bli bedre kjent. Vi informerer om prosessen videre og for at i skal kjenne oss igjen på arbeidsmiljøet, ser vi på bransjespesifikke filmer. Nå har tiden kommet til å dele inn i grupper, og disse kartlegger utfordringene i arbeidsmiljøet.
DAG 1Løsningsforslag
Vi jobber med å finne løsninger som er relasjonsskapende, og skaper en dialog gjennom refleksjon og bevisstgjøring. Det er mange grunner til at vi gjør det slik. Det handler først og fremst om engasjement for alle, men også at man får et eierskap til de beslutningene som senere blir tatt.
DAG 2Oppfølgingsmøte
Det er ikke et krav, men vi anbefaler at vi får presentere resultatene i et møte med ledelsen. Her legges grunnlaget for Handlingsplanen, og vi kan komme med våre oppfordringer og veiledninger mot konkrete tiltak.
Senere datoHandlingsplan
Bedriften lager selv - eller i samarbeid med oss - en konkret Handlingsplan, med prioriterte utfordringer.
Senere datoGjennomføring av aktiviteter
Det blir opp til bedriften selv å gjennomføre de oppsatte aktivitetene, og Life Improvement bistår der det er ønskelig.
LøpendeEn god dag på jobb for Fatland Sandefjord
I en drøy måneds tid gjennom våren 2022 har vi veiledet de ansatte hos Fatland Sandefjord gjennom prosessen En bra dag på jobb. Det var en spennende prosess for alle de 180 ansatte, og engasjementet var stort.
Dag 1 - utfordringer
Første del av «En bra dag på jobb» handler om å identifisere de arbeidsmiljøfaktorene som byr på utfordringer i arbeidshverdagen.
Dag 2 - løsningsforslag
På dag 2 hadde vi trukket ut hovedutfordringene som kom frem på dag 1, og gruppene fikk i oppgave å diskutere og finne løsninger på de utfordringene som var relevante i deres arbeidshverdag. De ble inndelt i grupper, og disse fikk i oppgave å diskutere og finne løsninger på de utfordringene som var relevante i deres arbeidshverdag. Vi hadde valgt å dele oppgaven i to, slik at de både skulle jobbe med hva arbeidsgiver kan gjøre for å løse disse utfordringene, men også hva de selv kunne gjøre for at disse faktorene ikke skulle bli en belastning. I tillegg til aktiv og konstruktiv kartlegging av utfordringene, ble det også tid til etterlengtet sosial hygge.
Kjell, hovedtillitsvalgt
Dag 3 - vårt forslag videre
Vi hadde et konstruktivt møte i etterkant av selve prosessen, der vi fikk mulighet til å gjennomgå de viktigste tilbakemeldingene og utfordringene på arbeidsplassen.
Bedriften lager nå en egen Handlingsplan, der prioriterte tiltak blir fulgt opp.
Handlingsplanen bør være konkret, med fastsatt tid for evaluering av planen. Det bør legges en helt tydelig plan for informasjon til de ansatte om innholdet i handlingsplanen, og om hvordan denne prosessen følges opp videre.
Line, HR ansvarlig Sandefjord
Per Einar, daglig leder
Oppsummering er viktig grunnlag for Handlingsplan
